Kommentar om PPC-annonsering i Sverige

Raketech, en ledande aktör inom onlineaffiliatetjänster och content marketing, vill med anledning av rapportering och felaktiga slutsatser i media angående Googles beslut att tillåta reklam från spelbolag i Sverige göra följande förtydliganden.

Google har informerat Raketech att spelreklam kommer tillåtas via så kallad PPC-annonsering med start den 29 april, dock endast från licensierade speloperatörer. Det är dock oklart om detta är ett första steg eller ett permanent beslut.

Beslutet att tillåta PPC-annonsering för speloperatörer förändrar inte Raketechs verksamhet och förväntas inte få någon större inverkan på Raketechs intäkter. Detta med anledning av att Raketech inte haft PPC-intäkter, alltså betalda köp, relaterat till spel i Sverige tidigare och det är inte bolagets huvudfokus. Raketech tappar alltså inte någon befintlig affär med anledning av detta beslut.

Raketechs kärnverksamhet bygger på organiskt sök, att bygga produkter inom sport och spel med kvalitativt innehåll som rankar högt utan betalning, det vill säga resultat som inte är annonsmärkta på Google. Raketech rankar inte heller överlag på sökord som kopplas till operatörer, vilket är där operatörerna själva nu kommer att kunna köpa reklam, utan mer generella söktermer som relaterar till spel, där bolaget är ledande på jämförelsetjänster i bland annat Sverige.

Raketech använder idag PPC-annonsering för vissa av sina andra produktben, till exempel tv-sportguiden TVmatchen.nu. Här köper bolaget reklam på framförallt olika sportevenemang samt termer som relaterar till sport på tv. Det finns inga indikationer på att denna annonsering inte kommer kunna fortsätta. I tillägg till detta kommer Raketech också som tidigare kommunicerats lansera ett eget operatörsvarumärke, Rapidi, som har svensk licens och som bolaget potentiellt kan köpa sökord för.

Michael Holmberg, vd för Raketech, kommenterar: ”Vi tycker det är positivt att Google nu sätter fokus på den svenska marknaden. Vår förhoppning är att beslutet att tillåta licensierade operatörer att annonsera innebär att oseriösa affiliateaktörer som tidigare annonserat i oreglerad form nu försvinner. Vår förhoppning är också att Google framöver kommer att tillåta PPC för affiliates, som på andra reglerade spelmarknader. För oss som inte haft någon PPC-annonsering i Sverige blir det dock ingen skillnad från idag, och jag är övertygad om att våra jämförelsetjänster kommer spela en fortsatt viktig roll på den svenska spelmarknaden. Fördelen med en stor aktör som Raketech är att vi har en bred affär som står på många ben, och därför får ett sådant här beslut från Google en begränsad effekt för oss.”

För mer information, kontakta press@raketech.com.

Informationen lämnades för offentliggörande den 23 april 2019 kl. 8.00 CET.

Om Raketech Group

Raketech är en ledande aktör inom onlineaffiliatetjänster och content marketing, specialierade på att leverera tjänster inom jämförelse för sport och spel, onlineguider, communities och sociala medier i främst Norden och Storbritannien. Via ett 20-tal flaggskeppsprodukter guidar Raketech sport- och spelintresserade användare till de bästa tänkbara tjänsterna och levererar samtidigt högkvalitativ trafik till sina partners. Raketech växer såväl organiskt som via förvärv, och driver sin verksamhet enligt ett tydligt ramverk för ansvarsfulla affiliatetjänster. Bolagets aktier är noterade på Nasdaq First North Premier med ticker RAKE. Erik Penser Bank AB är Certified Adviser (certifiedadviser@penser.se / 08-463 83 00). För mer information, besök www.raketech.com.